Yin of Yang – niet allebei

Ja… je zat al te wachten hè op een blog? We know…

Tot China toe waren de blogs makkelijk te schrijven. Easy peasy chineasy.
We zagen veel bijzonders en hadden een hele hoop te delen. Maar sinds we bij Mieke en Johan vertrokken zijn hebben we een beetje een dipje. Ik bedoel, jij wilt toch leuke verhalen lezen? Geen geklaag horen!  En zeker niet omdat jij gewoon aan het werk bent. Of studeert. Dat begrijpen we best…

Begrijp ons niet verkeerd, we zijn nog steeds heel blij met deze reis en we zien nog steeds veel bijzondere dingen. Maar 1 ding overschaduwd het in China allemaal een beetje.

Chinezen. (No offence aan alle chinezen die dit lezen, we generaliseren in deze blog een beetje)

Seriously, als we hier weg zijn komen we waarschijnlijk nooit meer terug naar China, tenzij het voor werk is. Van tevoren nooit gedacht dat je zo zat kon worden van een bepaald volk. Het kan. Echt.

Ik hoor je denken… Wat is er dan mis mee?

Blog Yin en Yang 4Stel je voor dat je in een best wel netjes restaurant zit. Je bent lekker aan het eten (van het overigens heeeeerlijke eten, laten we dat positieve punt niet vergeten!). Naast je zitten een man en vrouw ook te eten. Alleen blijkbaar vindt de man zijn eten niet heel erg lekker. Dus wat doet hij? Hij spuugt het op de grond naast de tafel uit. Midden in het restaurant. Ja. Ieuw.

Of stel, je bent in de Forbidden City (wat op zichzelf echt wel heel erg mooi is, ook positief). Er is een heel bijzondere troon in een gebouw waar je vanachter een hekje naar kan kijken en een foto van kan maken.
De mensen voor hek hekje staan niet. Ze duwen. En trekken. Gebruiken hun ellebogen. Schreeuwen en duwen dan nog eens. Hmmm.
Op de weg terug in de metro wil je uitstappen bij je halte. Maar je krijgt de kans niet. De mensen voor de deur die naar binnen willen, dringen zichzelf naar binnen. Zonder jou of enig iemand anders eruit te laten. Ja. Niet heel aardig.

Of stel je voor dat je 24 uur in een trein zit. In de trein mag je niet roken. Maar de hele trein stinkt naar rook. En als je even 2 minuten jezelf terugtrekt in het wc hokje, kom je er ruikend als een wandelende sigaret eruit. Niet te vergeten de constante stroom van geluid die uit de mensen in de trein komt. En hun telefoons, en radio’s, en laptops. Oh en het omroepsysteem in de trein. Ja. Nooit rust.

En dat gebeurt elke dag de hele dag door.

En we zouden nog door kunnen gaan over het verkeer, mensen die tegen je praten als je aangeeft dat je geen chinees kan, spugen en gorgelen, niet op google en facebook kunnen en de ongewenste aandacht van de mensen die foto’s van ons willen maken. Maar dat zullen we niet doen.

Blog Yin en Yang 3Want ondertussen hebben we wel de Chinese muur gezien en beklommen. Het oude ommuurde stadje PingYao bezocht. Het Terra-cotta leger gezien (erg indrukwekkend) met de piramides die erbij horen. De grootste dam ter wereld bezocht. En op de Bund in Shanghai gelopen.

Wat allemaal heel bijzonder was! Dus we mogen niet klagen. Sorry daarvoor!

Maar toch zijn Yin en Yang niet helemaal in evenwicht.

 

 

Sponsoropdrachtenupdate

Blog Yin en Yang 5Stel je een heel lief puppy voor. Of een chihuahua. Zo’n superschattig hondje met van die hangoren. Of juist een grote lieve golden retriever… Heb je die? Ja. Die hebben we dus opgegeten! 😛

Het was niet vies hoor. Maar ook geen favoriet. Wij dachten: ach hij of zij is al dood, dus laten we het gewoon maar opeten. Anderen dachten er iets anders over. Check Johan en Mieke’s blog. 😉

 

Zoals we al noemden: we hebben de piramides in China gevonden! Ze waren van aarde en de meeste begroeid met bomen of struiken. We hebben er in totaal 3 gezien. In 1 zijn we in geweest (de tombe van Jingdi) en de andere twee konden we alleen van een afstand zien. Wel zijn de Terracotta Warriors and Horses onderdeel van de grootste piramide van China: het mausoleum van Qin Shi Huang, de eerste Emperor of China.

Hij maakte zijn hele hofhouding en leger na van klei om hem te beschermen in het hiernamaals. In de tombe zelf kunnen ze nu nog steeds niet in omdat ze deze ‘beveiligd’ hebben met kwik. Hoe bijzonder is dat? 2200 jaar geleden zijn ze ons te slim af geweest!

En dan te bedenken dat er hier nog veel meer piramides zijn die nog niet open zijn gemaakt. En de hoeveelheid aan archeologische schatten die hier nog begraven zijn… Super interessant!

Op de sponsor opdrachten pagina kun je overal weer foto’s van vinden!

4 Comments

on “Yin of Yang – niet allebei
4 Comments on “Yin of Yang – niet allebei
 1. haha ja erg herkenbaar! Wij proberen er immuun voor te zijn, die chineesjes, maar dat lukt soms ook slecht, als je een dipdagje hebt bijvoorbeeld.

  Ik denk dat hun probleem een btje is dat ze hun prachtige oude cultuur een btje aan het verliezen zijn, een obcessie hebben met Amerika en niet meer goed weten wat te doen met ZOVEEL mensen 😉

  Lief julle, mooi bly, lekker reis en mekaar mooi oppas!

 2. Dag lieverds,

  Ik snap jullie dipje wel hoor….jullie missen ons natuurlijk!! En wij jullie…..
  Wij zaten ook een keer met Mieke en Johan in een bus in Gangzou en mensen in de bus die aan het telefoneren waren die schreeuwden in hun telefoon…niet normaal meer! Dat was al ergerlijk, laat staan als je daar al een aantal weken rondloopt…….hopelijk is het in de volgende landen op jullie reis beter! En : al die mooie dingen die jullie gezien hebben is ook wat waard hoor! En wij zijn blij weer een blogje van jullie te lezen 🙂
  Hier gaat alles goed, nu echt herfstweer hier….dus jullie hebben niks te klagen….

  Liefs van ons allemaal hier, pappa en mamma

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

geef het juiste antwoord op de som *