Huisje boompje beestje

5185 kilometer treinrails. Een coupé voor vier personen hebben we. Onze medereizigers zitten erg stil en zeggen niks. Wij hebben onze eigen kant, en pikken stiekem een stuk van onze medereizigers. Ze vinden het niet erg. Want het zijn toch maar dozen en tijdschriften. Ze liggen toch maar dubbel en samengepakt te liggen. Ze stinken niet, boeren niet, scheten niet en zijn niet dronken. Scheelt weer  😉

CoupeDat is ons huisje voor 4,5 dag. Vier bedden. Waarvan de onderste ook een bank is. Onder de onderste banken zit opbergruimte voor onze tassen. In het midden, tussen de twee banken/bedden in tegen het raam hangt een tafeltje met een tafelkleedje erop. Het raam heeft gordijntjes en een groot rolgordijn om het donker te maken. De schuifdeur van de coupé heeft aan de binnenkant een spiegel en kan van binnen op slot worden gedaan.

Een matras, kussen en dekbed  zijn in de coupe aanwezig en we krijgen en plastic geseald pakketje met lakens, kussensloop en handdoekje.

Het handdoekje kun je gebruiken om af te drogen als je je probeert te wassen in het toilet aan het eind van de gang. Er is namelijk geen douche. De wc heeft een directe verbinding met het spoor. Wc papier is regelmatig op, maar daar zijn we op voorbereid! Gelukkig wordt de wc redelijk goed schoongehouden door onze Provodnitsa, een vrouw die de wagon beheert. Ze stofzuigt onze coupé zelfs twee keer in die 4,5 dag! In de coupé is ook een heet water tappunt. Voor thee, instant koffie, cup-a-soup en instant noodles. Erg fijn!

En dan heb je ook nog de restauratiewagon waar je kunt eten. Het eten is er duur voor de kleine porties die je krijgt, maar zeker een goede afwisseling met de instant noodle maaltijden. Je kunt er ook drinken. Je kunt er ook te veel drinken. Vodka bijvoorbeeld.

Als we op de eerste avond in de restauratiewagon eten, proberen twee beschonken russen in het russisch Martine de liefde te betuigen. Naast dat je er niks van verstaat, is het enigszins vervelend en stinken de heren ook nog. Gelukkig redden een paar andere russen ons van deze belagers, maar niet voordat Martine het kadootje (een sleutelhanger van een treintje wat je voor 3 euro in de trein koopt) in ontvangst heeft genomen. Thanks!

Tussendoor kopen we ook nog wat warme gevulde broodjes waarmee een vrouw langs de coupé’s komt. Heerlijk!

Buiten verandert het landschap langzaam. Van naaldbomen naar berkenbomen met af en toe een open vlakte of een dorpje. Maar vooral veel bomen. Wel super mooie herfstig gekleurde bomen. Het valt ons ook op dat er bijna overal sporen zijn van mensen. Auto’s of autosporen, elektriciteitspalen en huisjes.

 

En het beestje… Dat was onze coupé-vlieg die we Mongol hebben genoemd.

Na die duizenden kilometers in de Trans Monglië Express – waarin we vier tijdzones hebben doorkruist – moeten we eruit. We vinden het eigenlijk wel jammer… Het is ons niet helemaal duidelijk hoe laat het nou is en welke dag het is. Maar ach, who cares! We zijn in Irkutsk en op weg naar Lake Baikal!

Baikal

 

 

Sponsoropdrachtenupdate

De huwelijksgeloften in Rusland hebben we op de treinrails van de circumbaikal rail gedaan. Dat leek ons wel zo toepasselijk! Dit is een heel oud stuk treinspoor rond het Baikal meer. Geen onderdeel van de Trans Mongolië Express, maar ook een beroemd stukje treinspoor.

4 Comments

on “Huisje boompje beestje
4 Comments on “Huisje boompje beestje
 1. Hi lieverds,

  Leuke foto weer! Nu is het nog 9 daagjes voor jullie komen, ons kan nie wag nie! Ondertussen is er alweeeer een visje dood, maar we blijven ze aanvullen met mooie nieuwe exemplaren voor als jullie er zijn haha!

  Tot snel en geniet van Mongolie!!

  Kus

 2. Dag lieverds,

  Leuk verhaal en ook mooi filmpje…krijgen we even een indruk! Ziet er allemaal mooi uit zeg!
  Ik kom net terug van zusjesdag in Oudewater…ook leuk hoor! Het was prachtig zonnig weer, leuk rondgewandeld daar, boottochtje genoten en natuurlijk de Heksenwaag, compleet met verhaal van 3 kwartier. We zijn daar ook eens geweest toen jullie klein waren, weet je dat nog?
  Geniet verder van jullie treinreis…

  liefs, Pappa en Mamma

 3. Eeeey gasten!

  Wat een verhalen allemaal, leuk om te lezen hoor! En die strip bij de molen, geweldig! Jullie zijn wel echte media-freaks, met die filmpjes etc., dat jullie dat zo knap kunnen maken, respect!

  Grappig, jullie cultuurbarbaarderij, kan ik me goed in vinden 😉 Soms ontkom je er niet aan, maar de voorkeur blijft. Jullie verhaal over het noorderlicht, echt té opwindend, mooie foto’s ook! Overigens ook herkenbaar, die verdeling ‘zullen we maar teruggaan, zoveel leeuwen en beren’ ‘nog heeel even doorlopen, misschien is het voorbij de volgende bocht …’
  Hoop dat jullie van Mongolie genieten!

  Lev

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

geef het juiste antwoord op de som *