Grab the bull by the horns

De hitte brand op mijn huid, de droge stoffige lucht zindert. Zand stuift op in de ring. Ik hoor de hekken knallen, touwen staan strak. Iedereen maakt zich klaar.

De mannen die straks aan de bak moeten zijn stoer gekleed: Een blouse met lange mouwen, jeans met leren riem en embleem, laarzen inclusief sporen. En natuurlijk hun hoed: The real cowboys! Maar een aantal is gekleed in vrolijk gestippelde kleurrijke outfits, zij (de clowns) hebben zometeen een hele andere taak: afleiden!

Ik zit met Harm bovenin op de – voor de gelegenheid gemaakte – tribune. De tribunes zijn toch vol gelopen en gelukkig hebben we van Margareth naast ons een paraplu tegen de zon te leen gekregen. Vanochtend zijn we om 6 uur vertrokken om hier op tijd aanwezig te kunnen zijn. Na een rit van 6,5 uur hebben we het gehaald. Want dit wilde ik niet missen: een Texas bull ride rodeo!

De paarden met bull fighters erop (de mannen die straks de bulls weer terug in de kooi brengen) lopen in, de clown strekken hun spieren en de stieren bewegen onrustig in hun kooien. De veiling (gok ronde..) voor de teams is gedaan. Iedereen is gespannen. Kunnen we beginnen? Ja, maar niet voordat we staand met hand op het hart en vlag hoog in de lucht het Amerikaans volkslied hebben gezongen, wat we afsluiten met gejoel en applaus.

Dan is het echt zover. De eerste cowboy verruilt zijn hoed voor een helm. Hij neemt – met behulp van collega’s – plaats op de stier in het smalle kooitje. Ik hoor de stier grommen en tegen de hekken slaan als hij nog even in zijn zij wordt gepord. Ik hoor een instemmende schreeuw naar de organisatoren, het nummer en de naam van de bullrider worden omgeroepen, en dan gaat eindelijk het eerste hek open!

De stier knalt uit de kooi, zijn berijder als een lappenpop heen en weer zwiepend op zijn rug. Met één hand mag hij het touw maar vasthouden. Zand stuift op, mensen klappen. Als hij na een seconde of vijf met een boog door de lucht vliegt en bijna onder de enorme poten van de stier neerkomt, rent hij struikelend van de stier weg. Uit de menigte klinkt ‘Ah!’ en ‘Oooh!’

De clowns komen direct in actie, leiden de stier de andere kant op en maken dan dat ze weg komen. De bullfighters werpen hun lasso’s naar de stier die nog bokkend de ring door stuift. Na een poosje wordt deze kalmer en laat zich weer terug naar zijn kooi brengen.

Zo kijken we samen met de echte cowboys and -girls de bull rides in Potosi, Central Texas. Want morgen vertrekken we richting Colorado, dus als we dan toch in Texas zijn: dan maar de bull by the horns grabben!

4 Comments

on “Grab the bull by the horns
4 Comments on “Grab the bull by the horns
 1. Wauw Harm en Martine…lijkt ons ook super spectaculair om mee te maken! Wat leuk geschreven ook! Het zit heel diep in de Texaanse samenleving denk ik.
  Hier gaat intussen alles gewoon rustig door. Lekker temperatuurtje ook hier.
  Geniet van alles wat je nog gaat zien, vooral in de national parks.
  Een kwart zit er nu op…..grootste deel nog te gaan….
  Good luck!!

  Liefs van ons

  • Ja joh die mensen vonden het ook geweldig om ‘outlanders’ erbij te hebben.
   En idd, we zitten al op een kwart! Gaat verschrikkelijk snel… Maar het betekent nog 3 x zoveel te gaan 😉
   Dikke kus!

 2. Oh heerlijk zeg andere culturen! Zuid Afrikaners zouden het daar vast ook best goed doen, traditie en show…hihi.

  Ook fijn om zulk goed weer te hebben! Is dit nu het warmste deel van de trip?

  Heel veel plezier met alles beleven!

  Love you!

  • Ja fantastisch he? Ja ze passen er perfect denk ik! Ja heerlijk om het warm te hebben. We zijn nu in Utah, hier begint het warmste deel denk ik… 😉
   Love you too! x

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

geef het juiste antwoord op de som *